Oldal kiválasztása

Klímavédelmi tudatformálás Gödön

Pályázati támogatás segítségével klímastandokon ismerkedhettek meg felnőttek és gyerekek a klímaváltozás elleni gyakorlati lépésekkel. Elsőként június 19-én „zacskómentes nap” meghirdetésére került sor, amelynek keretében 3 nagy gödi élelmiszeráruháznál (Spar, Penny, CBA príma) a zöldség és gyümölcs vásárláshoz többször használható ökozsákot kaphattak az érdeklődők és kérdőív segítségével mondhatták el, hogy mennyire tartják fontosnak a műanyag zacskók okozta környezetterhelést és ők maguk mit tesznek ellene. A kérdőív válaszait összesítve az látható, hogy a válaszadók egyetértettek abban, hogy jelentős problémának tartják az eldobható csomagolások használatát és sokan közülük rendszeresen visznek magukkal bevásárló szatyrot a vásárlásaikhoz.

A nyár közepén (július 3.) megrendezett falunapon a gyerekek a standnál komposztálás és a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatával ismerkedhettek meg, ezalatt szüleik energiatudatossági kérdőív segítségével ellenőrizhették, hogy mennyire tudatosak saját háztartásukban az energiamegtakarítási lehetőségek területén.

Nyár végén a Szent István napi klímastandon (augusztus 20.) gyerekek és felnőttek egyaránt játszhattak a klímavédelmi szerencsekeréken, ahol újra hasznosítással, újra használattal komposztálással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kérdéseket kellett megválaszolniuk, így játékosan szerezhettek a mindennapi életben hasznosítható környezetvédelmi ismereteket.

Összeségében elmondható, hogy mindhárom esemény során jó hangulatban, szórakozva kerültek közelebb a gödi lakosok a klímaváltozás csökkentését elősegítő gyakorlati feladatokhoz.