Hírek
Hírek a klímatudatosságról, környezetvédelemről, ezekhez kapcsolódó érdekességekről és rendezvényeinkről

Tilos a kerti hulladék és az avar égetés

Göd azok közé az agglomerációs települések közé tartozik, amelyek rendelkeznek zöld- és kerti hulladék elszállítási programmal. (Ez a vizsgált települések alig több mint 20 százalékánál van így.) Beletartozunk a főváros környéki településeknek abba a 17 százaléknyi csoportjába is, ahol egész évben tilos a kerti hulladék és az avar égetése. Élen járunk az alternatív lehetőségként a komposztálást ajánló városok között is: Gödön több alkalommal volt már kedvezményes, az önkormányzat által támogatott komposztláda-vásárlási akció. Eddig hozzávetőlegesen 500 komposztládához juthattak hozzá a lakosok az önkormányzat által támogatott áron, és egy nyertes pályázatnak köszönhetően idén újabb 1000 komposztláda kerülhet majd a gödi háztartásokba.

Újrahasználható pékáru tasak

A SPAR élelmiszerboltokban országszerte kapható lett az újrahasználható pékáru tasak (599 Ft/ 2 db), melybe a pékárun kívül zöldséget és gyümölcsöt is lehet tenni, ezzel is csökkentve a neylon zacskó hegyeket.

Az országosan megfogalmazott klímavédelmi célokkal összhangban kívánja megvalósítani a Göd Város Önkormányzata klímastratégia alkotási és klímatudatossági szemléletformáló projektjét, az alábbiak előtérbe helyezésével. 

Kedvezményezett neve: GÖD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Projekt címe: Klímastratégia kidolgozása és klímatudatossági szemléletformáló programok megvalósítása Gödön

Azonosító száma: KEHOP-1.2.1-18-2018-00152

Támogatás összege (Ft): 12 387 064

Támogatás %-os mértéke: 100 %

Projekt tartalmának bemutatása: Az országosan megfogalmazott klímavédelmi célokkal összhangban kívánja megvalósítani a Göd Város Önkormányzata klímastratégia alkotási és klímatudatossági szemléletformáló projektjét, az alábbiak előtérbe helyezésével.

Magyarország fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzéseinek fontos részfeladatai a családok, állampolgárok felelősségvállalásának erősítése, személyes, vállalkozások, intézmények, valamint civil szervezetek aktivitásán keresztül. Ezért a települési klímastratégia kidolgozása mellett rendkívül nagy szükség van a klímatudatosság/éghajlatváltozással kapcsolatos szakmai információk eljuttatására a lehető legtöbb célcsoporthoz.

Rendkívül fontos az országos, valamint megyei célkitűzések eléréséhez az állampolgárok hétköznapi szemléletének formálása. A klímaváltozás általános hatásainak megismerésén túl, a különböző jól működő gyakorlati megoldások megismertetése a célja projektünknek.

A projekt fizikai befejezés tervezett dátuma: 2021.10.28.

Hogyan csökkentsük a hulladék mennyiségét a háztartásunkban?

2020. március 11-én 18 órakor a Gödi ÖkoKlub vendége lesz Tóth Andrea, a Dobd ki a szemetest című könyv szerzője, aki hasznos tanácsokkal látja majd el a jelenlévőket azzal kapcsolatban, hogyan csökkentsük a hulladékot háztartásunkban. Az interaktív előadás helyszíne az önkormányzat nagyterme lesz (Polgármesteri Hivatal, 2131 Göd, Pesti út 81.)

Gödi Ökoklub

2020. február 8-án délelőtt a József Attila Művelődési Ház emeleti kistermében alakult meg hivatalosan a Gödi Ökoklub, amely szeretné megszólítani mindazokat, akiket érdekelnek a környezetvédelemmel kapcsolatos témák, és szeretnének tenni is azért, hogy élhetőbb, egészségesebb miliőben teljenek mindennapjaink.