Hírek
Hírek a klímatudatosságról, környezetvédelemről, ezekhez kapcsolódó érdekességekről és rendezvényeinkről

Tilos a kerti hulladék és az avar égetés

Göd azok közé az agglomerációs települések közé tartozik, amelyek rendelkeznek zöld- és kerti hulladék elszállítási programmal. (Ez a vizsgált települések alig több mint 20 százalékánál van így.) Beletartozunk a főváros környéki településeknek abba a 17 százaléknyi csoportjába is, ahol egész évben tilos a kerti hulladék és az avar égetése. Élen járunk az alternatív lehetőségként a komposztálást ajánló városok között is: Gödön több alkalommal volt már kedvezményes, az önkormányzat által támogatott komposztláda-vásárlási akció. Eddig hozzávetőlegesen 500 komposztládához juthattak hozzá a lakosok az önkormányzat által támogatott áron, és egy nyertes pályázatnak köszönhetően idén újabb 1000 komposztláda kerülhet majd a gödi háztartásokba.

Újrahasználható pékáru tasak

A SPAR élelmiszerboltokban országszerte kapható lett az újrahasználható pékáru tasak (599 Ft/ 2 db), melybe a pékárun kívül zöldséget és gyümölcsöt is lehet tenni, ezzel is csökkentve a neylon zacskó hegyeket.

Víz témakör (márc. 22 a víz világnapja alkalmából)

Bevezető játék

Mindenki kap egy félmondatot víz témakörrel összefüggően, és a teremben meg kell találnia a párját. Meg kell ismerkedni a párral: mi a neve, volt-e az előző ökoklubon, illetve mi az a téma, ami leginkább érdekli, amihez szívesen kapcsolódna akár tettekkel is.

Kvízjáték

Kis csoportokban néhány perces kvíz kitöltése: mit tudsz a vízről, vízhasznosításról, víztakarékosságról. Ez a játék jó átvezetés a következők megbeszéléséhez: vízkészleteink és víztakarékosság otthon. (Ld. 2. melléklet)

Víztakarékossági tippek

Kis csoportokban megbeszéljük, hogy a háztartásokon belül az egyes területeken, hogyan lehet spórolni a vázhasználattal, többnyire egyszerő tippek megfogadásával.

A következőket gyűjtöttük össze:

Mosogatás

- A mosatlan edények számának csökkentésével csökken a vízhasználat is. Van, aki egy tányért használ egész nap, mások megjelölik a poharakat, hogy ne keverjék össze, melyik kié.

- Kézi mosogatás esetén mindenképpen állóvizes mosogatás javasolt, de higiéniai okokból az öblítés folyó (meleg!) vízzel történjen. Ennek vizét fel lehet fogni és utána azzal öblíteni a WC-t.

- Gépi mosogatás esetén fontos, hogy csak tele indítsuk el a mosogatógépet. Hasznos, ha a család azon tagja pakol be mindig, aki jól ért a helykihasználáshoz!

- Az ételmaradékokat ne vízzel öblítsük le mosogatás előtt, helyette mechanikus úton szabaduljunk meg tőle!

- Kevéssé szennyezett edények esetén fél tabletta is elég lehet a mosogatógép beindításához, érdemes kipróbálni. Ökocímkével rendelkező mosogatószert vegyünk, vizeink védelmében!

 

Zuhanyozás/fürdés, kézmosás, fogmosás

- Szappanozás idejére zárjuk el a csapot! Ezt tanítsuk meg gyermekeinknek is!

- Fogmosás alatt ne folyassuk a vizet (Ettől nem lesz tisztább a fogunk! ;) ), utána pedig fogmosópohár segítségével öblítsünk, ne folyóvíznél!

- Zuhanyozás esetén takarékos zuhanyfej (max. 5 l/perc) használata segítheti a takarékoskodást.

- Sok esetben elég a hideg vizes kézmosás (kivéve a higiéniai kézmosás!), ezzel energiát spórolunk meg.

- Nyáron az összegyűjtött esővízben történhet a fürdés.

- Hővisszanyerős zuhanytálca előre felmelegíti a hideg vizet, így kevesebb meleg vizet használunk el egy zuhanyozáshoz.

- Figyeljünk a víz hőfokára! Kevésbé meleg, de még kellemes hőmérséklet használatával energiát spórolhatunk!

- A csapokat nem kell teljesen kinyitni, így adott idő alatt kevesebb víz folyik ki belőlük.

 

Mosás

- Egy ruhát többször is fel lehet venni, ha nem lett koszos, büdös. Így ritkábban telik meg a mosógép, vizet és energiát spórolunk valamint több lesz a szabadidőnk!

( Bevállalósoknak: https://index.hu/techtud/2019/09/17/merino_gyapju_polo_ing_teszt/ )

- Kisebb folt esetén elég magát a foltot kézzel kimosni, nem kell az egész ruhát mosógépbe tenni.

- A mosógépet csak akkor indítsuk el, ha teljesen tele tudjuk pakolni!

- Ha van, használjuk az ÖKO programot, ha új gépet veszünk, nézzük meg a boltban a gépek áram és vízfogyasztási mutatóit! hosszú távon kifizetődőbb lehet egy drágább, de kevesebbet fogyasztó gép.

- A gép által használt vizet összegyűjthetjük és WC öblítésre használhatjuk.

- Ökomosószerek használata védi az élővizeinket és kedvez a pénztárcánknak is. Általános mosáshoz ajánlott pl. mosódió+mosószóda, fehér ruhákhoz pluszban aktív oxigénes fehérítő. Öblítőszer helyett ecet+illóolaj (vízkő ellen is tökéletes!)

- Vizet nem, de energiát spórolhatunk, ha meleg vízre köthető mosógépet vásárolunk, valamint, ha átgondoljuk mosási szokásainkat: 30-40 fokon szinte mindent ki lehet mosni. Erős foltok esetében érdemes előáztatni (pl. korábbi fürdővíz ideális erre a célra), helyileg folttisztítót (pl. marhaepe szappan) alkalmazni.

 

WC használat

Egy átlag háztartás vízhasználatának 33%-a WC öblítésre megy. Mindez ivóvíz!!!

- Olyan wc tartályt szerezzünk be, amin állítani lehet, hogy mennyi vizet engedjen ki magából. Felesleges minden alkalommal egy egész tartálynyi vízzel öblíteni!

- Régi, nagy WC tartályok esetében vízzel megtöltött flakont lehet helyezni a tartályba, így csökkenthető a lezúduló víz mennyisége.

- Esővízzel, kútvízzel, szürkevízzel is lehet öblíteni, nem kell az ivóvizet erre a célra pazarolni.

(Személyes példa: kád fölé hajolva szoktam hajat mosni. A kádba tett lavórral a teljes elhasznált vízmennyiséget fel tudom fogni. Ezt áttöltve vödörbe máris használhatom WC leöntésére!)

Kertápolás, autómosás

- Új vásárlásánál érdemes nem vízigényes (és az új klímához alkalmazkodó!) növényeket választani.

- Kútvízzel, esővízzel célszerű locsolni. A növények nem is igen szeretik a csapvizet!

- A mulcsolás gátolja a túlzott párolgást és a talajszerkezet javításában is segít.

- Autónkat érdemesebb autómosóba vinni, ahol gondoskodnak a szennyezett víz megfelelő kezeléséről! (talán tiltó szabály is van otthoni mosással kapcsolatban…)

( http://kornyezetert.hu/kornyezettudatos-automosas/ )

 

Aktuálisan felmerült megbeszélnivalók…

Bemutatásra került egy, a Levegő Munkacsoporttól kölcsönözhető hordozható levegőminőség mérő eszköz. Ennek kapcsán beszélgettük a Gödön megvalósítható mérési lehetőségekről. Önkormányzati oldalról tervben van olyan utcai lámpák beszerzése, amik levegőminőség mérésre is képesek, de emellett lehetőség van önkéntes alapon egy workshop keretében saját kis mérőt készíteni és otthon elhelyezni. (Erről korábban volt már szó a fb csoportban. Szervezés alatt áll.)

 

A továbbiakról…

· Márc. 11., 18:00 Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! – Interaktív előadás a hulladékmentes életről, Göd Önkormányzat nagyterme 

· Következő alkalom ideje: április 4. (szombat) 10:00-12:00,  helye: József Attila Művelődési Ház, emeleti kiállítóterem (folyosó végén)

 

Hogyan csökkentsük a hulladék mennyiségét a háztartásunkban?

2020. március 11-én 18 órakor a Gödi ÖkoKlub vendége lesz Tóth Andrea, a Dobd ki a szemetest című könyv szerzője, aki hasznos tanácsokkal látja majd el a jelenlévőket azzal kapcsolatban, hogyan csökkentsük a hulladékot háztartásunkban. Az interaktív előadás helyszíne az önkormányzat nagyterme lesz (Polgármesteri Hivatal, 2131 Göd, Pesti út 81.)

Gödi Ökoklub

2020. február 8-án délelőtt a József Attila Művelődési Ház emeleti kistermében alakult meg hivatalosan a Gödi Ökoklub, amely szeretné megszólítani mindazokat, akiket érdekelnek a környezetvédelemmel kapcsolatos témák, és szeretnének tenni is azért, hogy élhetőbb, egészségesebb miliőben teljenek mindennapjaink.