Hírek
Hírek a klímatudatosságról, környezetvédelemről, ezekhez kapcsolódó érdekességekről és rendezvényeinkről

Tilos a kerti hulladék és az avar égetés

Göd azok közé az agglomerációs települések közé tartozik, amelyek rendelkeznek zöld- és kerti hulladék elszállítási programmal. (Ez a vizsgált települések alig több mint 20 százalékánál van így.) Beletartozunk a főváros környéki településeknek abba a 17 százaléknyi csoportjába is, ahol egész évben tilos a kerti hulladék és az avar égetése. Élen járunk az alternatív lehetőségként a komposztálást ajánló városok között is: Gödön több alkalommal volt már kedvezményes, az önkormányzat által támogatott komposztláda-vásárlási akció. Eddig hozzávetőlegesen 500 komposztládához juthattak hozzá a lakosok az önkormányzat által támogatott áron, és egy nyertes pályázatnak köszönhetően idén újabb 1000 komposztláda kerülhet majd a gödi háztartásokba.

Újrahasználható pékáru tasak

A SPAR élelmiszerboltokban országszerte kapható lett az újrahasználható pékáru tasak (599 Ft/ 2 db), melybe a pékárun kívül zöldséget és gyümölcsöt is lehet tenni, ezzel is csökkentve a neylon zacskó hegyeket.

Göd Város Önkormányzata pályázatot hirdet általános iskolások részére. Minden pályázó díjazásban részesül!

A digitális oktatás mellett reméljük jut még idő egy kis kreatívkodásra a környezetvédelem jegyében! Használjátok újra a háztartásban keletkező hulladékokat!

Pályázat témája: Hulladékok újrahasznosítása kreatív ötletek alapján. Készíthető használati- és dísztárgy, vagy bármilyen játék. Az interneten számtalan ötletet meríthettek, nem kell feltétlen egyedi ötletnek lennie, csak TE VALÓSÍTSD MEG ÚJRA! Természetesen a saját ötlet előnyt jelent!

Pályázati feltételek: A pályaműveknél kritérium, hogy hulladékból készüljenek, de nem tartalmazhatnak veszélyes hulladékot! Segédanyagok pl. ragasztó, festék felhasználhatóak.

Pályaművek leadása: Az elkészült alkotásokról készítsetek digitálisan egy vagy akár több fényképet és küldjétek el e-mailben 2019. május 28-án 24:00 óráig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre! Kérjük, az e-mailben feltétlenül adjátok meg az alkotó nevét, iskoláját, osztályát! 

Pályázat elbírálása, eredményhirdetés: A beküldött pályaműveket az ötletesség és kivitelezés alapján bírálja el az Önkormányzat által felállított bíráló bizottság. Az eredményekről a Kréta rendszeren tudósítunk, illetve a beküldő email címen értesítjük a tanulókat a nyeremények biztonságos átvételéről!

Díjazás: A bíráló bizottság kategóriákba sorolja az alkotásokat és ennek megfelelően díjazza a pályaműveket. 

Hogyan csökkentsük a hulladék mennyiségét a háztartásunkban?

2020. március 11-én 18 órakor a Gödi ÖkoKlub vendége lesz Tóth Andrea, a Dobd ki a szemetest című könyv szerzője, aki hasznos tanácsokkal látja majd el a jelenlévőket azzal kapcsolatban, hogyan csökkentsük a hulladékot háztartásunkban. Az interaktív előadás helyszíne az önkormányzat nagyterme lesz (Polgármesteri Hivatal, 2131 Göd, Pesti út 81.)

Gödi Ökoklub

2020. február 8-án délelőtt a József Attila Művelődési Ház emeleti kistermében alakult meg hivatalosan a Gödi Ökoklub, amely szeretné megszólítani mindazokat, akiket érdekelnek a környezetvédelemmel kapcsolatos témák, és szeretnének tenni is azért, hogy élhetőbb, egészségesebb miliőben teljenek mindennapjaink.